Prečo sú lepšie bio mydlá ? Časť prvá

Toto je asi najčastejšia otázka, akú dostávam. Hlavne preto, že ich dosť ospevujem pri každej vhodnej príležitosti a odporúčam aj pár konkrétnych značiek. Rozhodla som sa teda spísať niekoľko bodov a rozdielov medzi klasickými mydlami a prírodnými mydlami.  Článok bude dosť dlhý, takže ho rozdelím na viac častí. :)





Ešte upozorňujem, áno, v článku bude dosť reklamy na niektoré značky a obchody, nikto ma za to neplatil, len považujem za povinnosť poukázať na značky a obchody s ktorými som maximálne spokojná.



Prvý bod bude asi najočakávanejší a najlogickejší.

NEOBSAHUJÚ SILIKÓNY, PARABÉNY, ANI ŽIADNE PODOBNÉ ŠKODLIVINY



Poznáte tie reklamy na všetky možné kozmetické prípravky, hlavne tie na pleť, ako si žienky s čistou vodou a prípravkom (v našom prípade mydlom) umývajú tvár? Všetky vyzerajú tak spokojne, čisto a sviežo. Nikdy nezabudnem, ako mi teta, sestrina mama, ako 10ročnej na čaji v reštaurácii odporúčala používať mydlá na čistenie tváre, nakoľko som sa zvykla dosť vyhadzovať. Že by som mala prestať používať všetky možné produkty na čistenie a používať obyčajné mydlo. Čo by také mydlá už len mohli zlého obsahovať? Tak si to poďme trochu rozobrať. 

To krásne červené mydlo, ktoré upútalo váš zrak musí byť niečím zafarbené. A verte mi, cviklou to nebude. Na toto slúžia CHEMICKÉ FARBIVÁ. Neznie to až tak zle, kým si človek niečo o nich nenačíta a nezistí, že z nich môže dostať rakovinu. Pri tom ich obsahujú aj farby na vlasy. Smutné, však?

Prebehlo Vám niekedy hlavou, prečo tie mydlá tak krásne voňajú, dokonca niektoré pripomínajú až parfém? Odpoveď má dve postačujúce slová. SYNTETICKÉ VÔNE. Najhoršie na nich je, že môžu byť zložené z čohokoľvek a tých látok môže byť milión, nakoľko na obale je to zvyčajne zhrnuté slovkom "fragrance".  Čudovali ste sa niekedy, prečo Vás bolí hlava, máte vyrážky napriek umývaniu sa a máte podráždenú pokožku po obyčajnom mydle? Odpoveď sa skrýva možno práve v týchto vôňach.

Možno sa pýtate, že keď je to také škodlivé, prečo to vôbec používajú a aký to má význam. Tu je hneď niekoľko dôvodov, no hlavný a žiaľ smutný, nezaujímame ich. Nezaujíma ich naše zdravie, naša pokožka, naše životy. Ide len o zisk. Čím viac sa predá, tým lepšie. Ďalším dôvodom je to, že všetky umelo vyrobené látky ich vyjdu pomerne lacnejšie, ako poctivo vypestované rastliny, plodiny, či produkty z fariem od zvieratok, ktoré nežijú v strese. Starať sa o niečo živé je nákladné, nevedia sa postarať o nás, prečoby sa starali o tisícky drahých rastlín, alebo ich dovážali od pestovateľov, keď môžu zohnať niečo lacnejšie a rýchlejšie. Predsa len, trvá nejakú dobu, kým je možný zber. Ide im o kvantum, nie kvalitu. Vezmite si medzinárodné značky. Vojdete do jednej drogérie a máte tam od jednej značky aj stovky mydiel. A to ešte nepočítam, čo majú obchody v sklade. A teraz si skúste predstaviť, že tých predajní je v mestách niekoľko a tých miest je veľa. V rámci jedného štátu. A čo dva štáty, alebo celý kontinent? Je to smutné, ale je to tak.

Bio mydlá sú zvyčajne z malej výroby a teda handmade, samozrejme, aj ich výrobcovia si chcú zarobiť, ale zvyčajne sú to ľudia, ktorí si už prešli nejakým problémom, či len povrchovým kozmetickým alebo nejakým hlbším a na základe toho prešli k tomuto druhu kozmetiky. Vedia sa do nás viac vcítiť, je tam kontakt so zákazníkom, aj keď nie priamo pri niektorých už veľkých značkách, ktoré máme po celom Slovensku alebo v susedných Čechách. (Dovoľujem si zamerať sa len na našich výrobcov) Ale aj tak sa k nim dostanú ohlasy od zákazníkov, či už formou referencii od nás blogerov, alebo od ľudí na ich stránkach, či mailom. Je to osobnejšie, priateľskejšie, ako prvá varianta, kde ich už jednotlivec nijak nezaujíma.  Dôkladne si vyberajú zložky do mydiel, lebo im záleží na kupujúccom, na sebe, na mene. Niektorí si dokonca pestujú potrebné plodiny a rastlinky sami.  Neobsahujú žiadnu z tých škodlivých látok a neschovávajú vône použité v produktoch za slovo "fragrance". A verte mi, ak ste takéto mydlo ešte nevyskúšali, ten rozdiel vo vôni naozaj pocítite. Naozaj dýchajú prírodou. (samozrejme okrem špeciálne zameraných na nejaký problém, ktoré nie sú parfumované, pretože by mohli dráždiť). A farby sú dosiahnuté prírodnými látkami.


Ľahká dostupnosť


(nechcem pozdvihnúť jeden z obchodov čo poznám nad ostatné, ktoré chystám spomenúť, takže fotka je odtiaľto: CLICK)

 Dnes sa už naozaj nikto nemôže vyhovárať na to, že by tieto zdravšie mydlá neboli dostupné. Bio si ľudia začínajú pýtať, otvára sa čoraz viac predajní takejto kozmetiky či potravín (zvyčajne je to zmiešané) a snáď každé mesto má aspoň jeden takýto obchod. Komu sa nechce ho hľadať, alebo sa mu obchod nepáči, má možnosť online nákupu na niekoľkých internetových predajniach. Výber je naozaj široký. Majitelia a zamestnanci týchto obchodov sú veľmi milí, vedia čo predávajú a radi Vám poradia.

Medzi mojich najväčších favoritov patria BioBeauty, BabičkinaZáhrada, Naureus a BioNatural, ZdraváŽiva (len kamenná predajňa). Každý z týchto e-shopov je výnimočný niečím iným, sú autentické, ale dve veci majú spoločné. Skvelý prístup a široký sortiment. Pokiaľ ma pamäť neklame, všetko sú to zároveň aj kamenné predajne, takže ak máte niektorú z nich na blízku, určite zbehnite pozrieť aj osobne.


Široký výber


(škoda, že nemám vyfotené značky spoločne :( )

 Tvrdiť, že sa nenájde mydlo, ktoré by vyhovovalo vašim potrebám, je len ďalšia z výhovoriek. Sú naozaj rôznorodé, voňavé, bez vône, jemné, s peelingom, "klasické" ale aj špeciálne zamerané, pre mužov, pre ženy, aj keď zvyčajne je to unisex :) Medzi moje najobľúbenejšie a vyskúšané značky, ktoré majú naozaj široký sortiment patria Mydlo z farmy, Soaphoria, Ponio, Musk2SIS.



V ďalšej časti článku sa budem venovať cene, využitiu, šetrnosti k zvieratám a prostrediu a možno aj konkrétnym značkám :)

Share on Google Plus

About Nikki Devon

1 komentárov:

  1. Mydlo z farmy je úžasné. Dnes som si ešte objednala MuSK a Almara Soap, takže som zvedavá aké budú... Ach, už aby som ich držala v ruke a ma(zn)ala sa s nimi :)

    OdpovedaťOdstrániť